Mensenrechtennieuws

JUSTICE POUR MEHDI - 23/09/2021

Weekendtip!

Dit weekend organiseert Justice POUR MEHDI in Brussel een expositie van de tekening van Mehdi. Hij was een jonge artiest die twee jaar geleden aangereden werd door een politievoertuig.

Wij zijn er alvast bij morgen op de vernissage. Jij ook?

RECTO VERSO - 22/09/2021

23 jaar geleden stierf Semira Adamu, een trieste mijlpaal in de geschiedenis van politiegeweld in België.

Op de vlucht voor een gedwongen en gewelddadig huwelijk kwam ze in België terecht, waar ze bij een zesde poging tot repatriëring door de politie werd gedood. In dit feitenrelaas beschrijft Nyanchama Okemwa wat er die dag gebeurde en hoe ons land daarmee omging: "Wat de Nigeriaanse asielzoeker Semira Adamu in 1998 overkwam, moet voor altijd in het collectieve geheugen staan gegrift."

#NONUKES.BE - 21/09/2021

Twee hoogdagen voor de vrede deze week!
Vandaag, 21 september, is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Over het hele land worden vredesvlaggen uitgehangen. Check alle deelnemende gemeenten en steden hier: https://www.dagvandevrede.be/. 
Op 26 september, is het de Internationale Dag voor de Totale Afschaffing van Kernwapens. Die dag kan je deelnemen aan de nationale actie van NoNukes.be 'Bikes not Bombs'. Het inschrijvingsformulier en alle praktische info vind je op https://nonukes.be/nl/bikesnotbombs/

27 DEC 2021

Sluiting van de culturele sector: mensenrechtenorganisaties trekken naar de rechter

Vorige woensdag legde het overlegcomité een nieuwe reeks maatregelen op om het hoofd te kunnen bieden aan de nieuwe omikron-variant. Deze nieuwe reeks maatregelen treft bij uitstek de culturele sector. Samen met een coalitie van organisaties trekt de Liga naar de Raad van State om de schorsing van deze maatregel te vragen.
21 DEC 2021

Het PFOS-schandaal door een mensenrechtenbril

Artikel door Laurens Lavrysen [*] voor het december 2021 nummer van het Tijdschrift voor Mensenrechten. [**] Het PFOS-schandaal is het grootste milieuschandaal uit de recente Vlaamse geschiedenis....
20 DEC 2021

Zo eindigen we het jaar vol hoop op een beter 2022

Voorzitter Kati Verstrepen kijkt vol hoop naar een beter 2022
16 DEC 2021

Een waakhond zonder tanden kan niet bijten

De plannen voor een Vlaams mensenrechteninstituut doen alarmbellen afgaan bij gelijkekansen- en mensenrechtenorganisaties. Slachtoffers van discriminatie dreigen minder goed beschermd te zijn.
10 DEC 2021

Mensenrechten zijn zelden absoluut

Veel mensen ­herleiden ‘mensenrechten’ tot het recht op individuele vrijheid, schrijft Kati Verstrepen.
12 NOV 2021

Recht op onderwijs in tijden van covid: een uitdaging

Geschreven door Merel Vrancken [*], Sarah Van Meel [**] & Michaël Merrigan [***] voor het juli 2021 nummer van het Tijdschrift voor Mensenrechten. [****] De COVID-19-crisis heeft nog steeds een...
05 NOV 2021

De valkuilen van de verplichte coronapas

De overheid moet duidelijke keuzes maken over waar een Covid Safe Ticket nodig is én bij die keuzes blijven, schrijft Kati Verstrepen.
20 OKT 2021

73 jaar Verenigde Naties - wat betekent de VN voor jouw mensenrechten?

Op 24 oktober vieren we elk jaar de Dag van de Verenigde Naties. Maar wat betekent de internationale organisatie voor de mensenrechten?
08 SEP 2021

Alleen focussen op veiligheid doet meer kwaad dan goed

Na 9/11 hebben we in naam van de veiligheid enkele vrijhe­den moeten opgeven. Tijdens de coronacrisis gebeurde hetzelfde, stelt Kati Verstrepen vast.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.