Nieuwsbrief

       

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Het najaar 2021 van de Liga voor Mensenrechten
Beste mensenrechtensympathisanten,


De zomervakantie zit erop en daarmee begint er weer een drukke periode voor de Liga.  Het najaar belooft immers allesbehalve saai te worden.  Dankzij de druk van de Liga en la Ligue hebben we sinds kort een pandemiewet. Die wet beschermt onze grondrechten beter in tijden van een gezondheidscrisis dan voorheen het geval was, maar toch zijn we nog niet helemaal tevreden.  We overwegen dan ook om naar het Grondwettelijk Hof te trekken voor een betere pandemiewet. 
Nadat we de dataretentiezaak wonnen voor het Grondwettelijk Hof houden we uiteraard ook het nieuwe wetgevend initiatief op dat vlak goed in het oog.  De voorstellen van de zogenaamde ‘lasagnewet’ baren ons immers heel wat zorgen.
Nog op wetgevend vlak sluiten we ons graag aan bij het verzet tegen de verstrenging van de verblijfsduurvoorwaarden voor de toegang tot de Vlaamse sociale bescherming. Ten slotte starten we dit najaar met ons project Police Watch, waarmee we ook in Nederlandstalig België politiegeweld in kaart willen brengen en aanpakken. Daarover meer in onze volgende nieuwsbrief.

Gelukkig kunnen we voor al dit werk een beroep doen op tal van enthousiaste vrijwilligers en op ons fantastisch team waarbij Ronny, Liefke en Eline het gezelschap krijgen van drie nieuwe collega's.  Samen verzetten ze bergen!
Dat is nodig, want ondertussen wordt er ook stevig verder gewerkt aan het Huis voor Mensenrechten in Molenbeek.  Nu de afbraakwerken achter de rug zijn kunnen we het geld dat we vorig jaar bijeenhaalden via jullie gulle schenkingen goed gebruiken voor de opbouw van het huis.  We hopen dan ook in de lente van volgend jaar te kunnen verhuizen naar Brussel en jullie allemaal te mogen uitnodigen op ons groots openingsfeest.  Jammer genoeg heeft de coronacrisis ook daar wat roet in het eten gegooid.  Door de enorme vraag naar bouwmaterialen zijn de prijzen op enkele maanden tijd spectaculair gestegen.  Ons  budget staat daarmee een beetje onder druk.  Wie ons graag nog een financieel duwtje in de rug kan geven zijn we erg dankbaar.  Doneren kan via onze website of de QR-codes in deze nieuwsbrief. Benieuwd hoe het Huis er momenteel uitziet? Op onze sociale media volgt binnenkort een update!

En tenslotte tellen we af naar december waar we jullie in grote getalen verwachten voor de 30e editie van de uitreiking van de Prijs voor Mensenrechten.  Een editie om niet te missen!

In de hoop jullie daar allemaal een keer in levende lijve te mogen ontmoeten,
Veel leesplezier met deze nieuwsbrief!

 
Kati Verstrepen
voorzitter Liga voor Mensenrechten

Opinie:
Alleen focussen op veiligheid doet meer kwaad dan goed


Naar aanleiding van 20 jaar 9/11 publiceerde De Standaard ons opiniestuk:

" ‘Those who fail to learn from history are doomed to repeat it’, de wijze woorden van Winston Churchill snijden hout. Het is tijd dat we uit deze wereldwijde crisissen en onze reacties daarop de nodige lessen trekken. Alleen focussen op veiligheid doet meer kwaad dan goed. In de aanpak van fundamentele schokken moeten we blijven onthouden: veiligheid en vrijheid gaan hand in hand.  "

Lees het volledig stuk hier.

Wie zijn Anna & Noa?

Zes vragen aan onze nieuwe collega's

September was een spannende maand bij de Liga: we mochten drie nieuwe collega's verwelkomen.
Natuurlijk zijn we heel benieuwd wie ons team komt versterken. We stelden daarom zes vragen aan Anna en Noa om hen beter te leren kennen en jij mag meelezen. Klik op de fotos om de volledige interviews te lezen.
Wil je onze derde nieuwe collega leren kennen? Die stellen we in de volgende nieuwsbrief voor. Stay tuned!
#FiksJePrivacy
Kan het ook zónder Google?


23 jaar geleden ontstond Google, een bedrijf dat ondertussen zo alomtegenwoordig is dat het een grote impact heeft op onze mensenrechten. Wij vroegen ons daarom af: kunnen we nog zonder Google?
Onze technische krak Ronny, medewerker webprojecten en IT, deelt daarom in deze blog enkele van zijn privacytips met ons.
Mensenrechtendilemma
hoe denk jij erover?
 
Recent doken anti-LGBTQI+stickers op in het straatbeeld van Antwerpen en Gent. Het staat buiten kijf dat dit stigmatiserend en  onaanvaardbaar is. Maar of het strafbaar is of moet zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Wij bij de Liga zien hier een mensenrechtendilemma in, en dat leggen wij graag aan jou voor.
Laat ons weten wat jij denkt!
 
Je leest het: er staat heel wat in de steigers bij de Liga voor Mensenrechten.
Maar daar hebben we jouw hulp voor nodig.
Ons steunen kan op heel wat verschillende manieren: volg ons op sociale media en deel onze berichten, word lid, abonneer je op onze tijdschriften of doe een gift.

Je kunt ons financieel een duwtje in de rug geven door één van onderstaande QR-codes te scannen. Lukt het niet met de QR-code? Klik dan hier.

 
Ik steun de Liga structureel!
Ik steun de Liga eenmalig!

De Liga tipt

 
Tot slot tippen we jou als mensenrechtenenthousiast graag een lijstje interessant leesvoer, series, podcasts en evenementen:
 
 • Oud-voorzitter Jos Vander Velpen schreef het boek Breendonk. Kroniek van een vergeten kamp.
  Op basis van archieven en de processen na WOII reconstrueert de auteur de levens en lotgevallen van de gevangenen van Breendonk.
 • Op zondag 3 oktober organiseert de Coördinatie van de Mensen zonder Papieren, Sans-Papiers TV en haar vele medestanders de nationale manifestatie We Are Belgium Too om 14u aan het Brusselse Noordstation.
  We eisen de regularisatie van mensen zonder papieren op basis van duidelijke en permanente criteria en de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie.
 • Vanaf 30 september kan je in de KVS de voorstelling Mawda, dat betekent tederheid bijwonen.
  Het stuk vertelt het verhaal van Mawda, het kleine meisje dat gedood werd door een belgische politiekogel in mei 2018.
  In het kader van de voorstelling organiseert de KVS op 2 oktober ook een ontmoetingsmoment waarop experten, activisten en artiesten met elkaar in gesprek gaan rond migratiebeleid, poltiegeweld en de zaak Mawda. Meer info en inschrijven kan
  hier.
 • Op donderdag 7 oktober organiseert KifKif een screening van de documentaire Quand les hommes pleurent met aansluitend een discussie. Gelijktijdig loopt ook de expositie OCCUPYING SPACE van Luka Van Royen.
  De documentaire en de expositie tonen de levens van mensen zonder papieren in Europa.
 • Sophie Pirson, de moeder van een dochter die zwaargewond raakte bij de aanslagen van 22 maart 2016 gaat in gesprek met Fatima Ezzarhouni, de moeder van een zoon die zich bij IS aansloot. Dat is de basis voor het boek Alle moeders wenen dezelfde tranen.
 • Vanaf oktober kan je op Netflix de serie Colin in Black & White volgen.
  De miniserie berlicht het leven van Colin Kaepernick, de american footballspeler die in 2016 knielde tijdens het Amerikaans volkslied in protest tegen racisme en politiegeeld. Hoewel dit hem zijn NFL-carrirère kostte, schreef hij met dit gebaar geschiedenis. Het knielen heeft wereldwijd weerklank gevonden, zo ook bij onze
  Rode Duivels tijdens het laatste EK.
 • De European Data Protection Supervisor - de Europese Gegevensbeschermingsautoriteit zeg maar - brengt regelmatig een aflevering van zijn podcast Democratic Societies in the Digitale Age uit. Zo ook deze aflevering over surveillance en gezichtsherkenning.
 • Het nieuwe printnummer van Rekto:Verso is helemaal gewijd aan Politie: van cel tot sirene, van politie-reality tot 'the art of policing'.
 • De podcast Het Vraagstuk van het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens. In de podcast gaat host David Achter de Molen op zoek naar antwoorden op complexe vraagstukken over jouw mensenrechten.
 • Heeft Ronny je interesse aangewakkerd rond privacy en big data? In deze lezing legt Prof. Shosana Zuboff uit wat surveillance capitalism is en hoe Big Data bedrijven erin slagen ons gedrag te controleren en te voorspellen.
 • GRIP vzw viert dit jaar - uitgesteld - haar 20ste verjaardag en organiseert daarom een tweedaags inclusiecongres. GRIP komt al 20 jaar op voor gelijke kansen, gelijke rechten en inclusie van personen met een handicap. Met het congres toont de organisatie aan dat inclusie werkt.
Dit jaar vieren we de dertigste editie van de Prijs voor Mensenrechten en dat laten we niet zomaar voorbij gaan. Zet alvast 10 tot 12 december 2021 vast in je agenda.
Hebben we je nieuwsgierig gemaakt?
Ontdek in deze woordzoeker hoeveel Prijswinnaars we dit jaar in de bloemetjes zetten.
Website
Facebook
Twitter
Instagram
Copyright © 2021 Liga voor Mensenrechten vzw, All rights reserved.

Our mailing address is:
Gebroeders De Smetstraat 75
BE9000  Gent


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Nieuwsbrief

Lees hier onze laatste nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle interessante mensenrechtenweetjes.
Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief viermaal per jaar gratis in je mailbox.